Auriculotherapie

Auriculo is voortgekomen uit ooracupunctuur. Auriculo omvat zowel diagnostiek als therapie. De therapeutische toepassing is meer uitgebreid dan bij de ooracupunctuur. Bij de onderbouwing van de werkzaamheid van de auriculotherapie is de wetenschappelijke kennis van het zenuwstelsel betrokken. Vanouds is al bekend, dat in een bepaald lichaamsdeel, het hele lichaam wordt weerspiegelt. Denk maar aan het gelaat, waarop veel verschillende lichaamsfuncties zichtbaar worden. Ook in het oog en in de tong weerspiegelt zich het functioneren van het lichaam. Andere bekende reflexdelen van het lichaam zijn: de hand, de voetzool en de oorschelp. Deze worden allemaal geënerveerd via het zenuwstelsel, waarbij de prikkels verlopen via het ruggenmerg, de thalamus in de hersenen en de hersenschors. In de oorschelp worden de processen van het centraal zenuwstelsel geprojecteerd. Om daar een beter beeld van te krijgen kunt u de oorschelp met een interactief beeldscherm van de computer vergelijken. De software (lichaam en geest, ziekte en genezingsprocessen) kan de therapeut via de oorschelp manipuleren.

Behalve als therapie wordt m.n. auriculo ook gebruikt als een diagnostische methode. Vooral ook om onbekende stoorzenders in het lichaam op te sporen, waarbij u kunt denken aan bepaalde medicamenten, tandvullingen en kronen of chronische ontstekingen.

 

Door de slagader op de pols te voelen neemt de therapeut een reactie via het autonoom zenuwstelsel waar en kan daardoor allerlei processen van het lichaam en de psyche bestuderen.

Het behandelen van zones en punten in de oorschelp met behulp van naalden of laser heeft de laatste decennia een grote ontwikkeling meegemaakt en is wetenschappelijk gefundeerd.

Auriculotherapie wordt net als ooracupunctuur toegepast bij o.m. de volgende aandoeningen:

  • chronische en acute pijnen.
  • hoofdpijn.
  • rugpijnen.
  • verschillende soorten verslaving zoals rookverslaving.
  • slapeloosheid.
  • overgewicht (verminderen van het hongergevoel, bevorderen van gevoel van verzadiging en vetverbranding).
  • reguleren van emoties: zoals depressie, prikkelbaarheid, innerlijke onrust, stress.

 

 

 

Facebook
Facebook
LinkedIn