Tuina Massage

Chinese massage, m.n. tuina, behoort naast acupunctuur en kruidengeneeskunde tot de belangrijkste therapie van de Chinese geneeskunde.

Tuina-therapie omvat spiermassage, chiropractische manipulatie, actieve en passieve gewrichtsmobilisatie, alsook acupressuur langs de meridianen en de punten daarop. In het algemeen spreekt men van tuina-massage, omdat massage een belangrijk deel van de behandeling uitmaakt. Het behandelingsplan is afhankelijk van de gestelde diagnose. Maar ook de constitutie en de actuele toestand van de patiënt zijn daarbij doorslaggevend.

De belangrijkste toepassingsgebieden van tuina liggen op het gebied van orthopedie (problemen van het bewegingsapparaat) en traumatologie (aandoeningen door kwetsuren) als ook algemene spieraandoeningen. Zowel degeneratief-chronische als acute processen kunnen met tuina worden behandeld. Tuina werkt uitstekend bij spierspanningen, spieraandoeningen en -pijnen, gewrichtsaandoeningen en -pijnen, aandoeningen van pezen en banden (bijvoorbeeld sportkwetsuren) en bij psychisch-emotionele problemen. Tot op zekere hoogte werkt tuina, net als acupunctuur, ook bij inwendige aandoeningen. Vaak wordt een tuina-behandeling dan met auriculotherapie, ooracupunctuur en kruidengeneeskunde gecombineerd. Dit versterkt het effect van de behandeling en vergroot het behandelingssucces.

Speciale massagetechnieken worden ook toegepast ter ontspanning bij stress, voor herstel en regeneratie na lichamelijke of geestelijke inspanning en ter behandeling van de conditie voor en na sportactiviteiten.

Over het algemeen wordt tuina-massage als zeer weldoend ervaren. Al tijdens en direct na de behandeling wordt in de regel een verbetering van de problemen vastgesteld. Bovendien is tuina een goed alternatief voor mensen die een afkeer van acupunctuurnaalden hebben. Net als door het gebruik van naalden kan tuina zowel toniserend als sederend worden toegepast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Facebook
LinkedIn